首页 > 学术讲座 > 正文

光华讲坛—Social Media Capability and New Product Development Performance: An Empirical Investigation

发布时间:2019-07-11

主讲人:法国雷恩高等商学院 Jose Benitez Amado教授

主持人:工商管理学院  王祎教授/陈扬教授

时间2019年7月21日(星期日)10:00-12:00

地点:西南财经大学柳林校区通博楼A209会议室

主办单位:工商管理学院、科研处

主讲人简介:

Jose Benitez Amado是法国雷恩高等商学院(Rennes School Of Business)信息系统(IS)的正教授,西班牙格拉纳达大学数字人力资源战略COVIRAN-Prodware主席,荷兰特文特大学的信息系统访问学者,以及PLS学校讲师。他的研究领域包括企业信息技术能力组合对组织能力和企业绩效的影响,以及PLS路径模型在IS领域的发展。他的研究成果发表在诸如MIS Quarterly,Information&Management,European Journal of Information Systems,Journal of Information Technology和Journal of Business Research等顶级期刊上。他目前担任Information&Management副主编,European Journal of Information Systems以及Decision Sciences,客座编辑,Decision Support Systems的客座副主编。

主要内容:

New product development (NPD) performance can be attributed to developing products that match customers’ needs. Social media users can interact with the firm to provide feedback that can help to develop products that better match customers’ needs. This study introduces and conceptualizes social media capability as the firm’s proficiency in leveraging internal and external social media to support NPD activities, and it examines the role of social media capability in NPD performance. Integrating the IT-enabled organizational capabilities perspective with the social media literature, we propose a research model with an indirect role of social media capability in NPD performance through the mediating role of dynamic capabilities (market orientation, coordination capability, absorptive capacity, collective mind, and business flexibility). The research model was tested using partial least squares path modeling on a sample of 151 large firms in Spain. We find that social media capability enhances NPD performance by helping firms to develop dynamic capabilities. This study contributes to the IT strategy and the business value of IT literatures by demonstrating the indirect role of social media capability in NPD performance through dynamic capabilities.

新产品开发(NPD)绩效可归因于开发的产品是否符合客户需求。社交媒体用户可以与公司进行互动,以提供反馈,帮助开发更好地满足客户需求的产品。本研究介绍并概念化社交媒体能力,将其定义为公司利用内部和外部社交媒体支持新产品开发活动的能力,并研究社交媒体能力在新产品开发绩效中的作用。我们将IT赋能的组织能力视角与社交媒体文献相结合,提出了一个研究模型来研究社会媒体能力在新产品开发绩效中的间接作用,动态能力(市场导向,协调能力,吸收能力,集体思维和业务灵活性)在其中发挥中介作用。该研究模型使用偏最小二乘路径建模对西班牙151家大型企业的样本进行了测试。我们发现社交媒体功能通过帮助公司开发动态能力来增强新产品开发绩效。本研究呈现了社交媒体能力在新产品开发绩效中的间接作用,为IT战略和IT商业价值研究做出贡献。

主讲人 时间
地点