logo

学术讲座

当前位置: 首页>>学术讲座>>正文

光华讲坛—Joint Optimization of Train Scheduling and Rolling Stock Circulation Planning in the Urban Rail Transit System
发布时间: 2021-11-12

主题Joint Optimization of Train Scheduling and Rolling Stock Circulation Planning in the Urban Rail Transit System

主讲人:北京交通大学 杨立兴教授

主持人:工商管理学院 肖峰教授

时间 20211115日(周一) 14:00–1500

举办地点 腾讯会议,会议ID615 402 559

主办单位 工商管理学院 人工智能与管理科学研究中心 科研处


主讲人简介

杨立兴,北京交通大学教授,博士生导师。长期从事交通优化管理与控制方面的研究,在国内外著名高水平学术期刊发表学术论文140余篇、出版学术专著1部、获授权发明专利8项、软件著作权7项。多篇论文入选 “ESI高被引论文“ESI热点论文;是国家自然科学基金杰青优青获得者、教育部青年长江学者入选者、教育部新世纪优秀人才支持计划入选者;先后获教育部自然科学奖一等奖(2项)、中国自动化学会自然科学奖二等奖、钟家庆运筹学奖詹天佑铁道科学技术奖、中国运筹学会运筹新人奖,入选北京交通大学首批卓越百人计划。兼任中国管理科学与工程学会理事、中国系统工程学会理事、中国运筹学会理事、中国运筹学会智能计算分会理事长、亚太工业工程与管理学会Fellow、交通运输顶级期刊Transportation Research Part B编委会编辑、Urban Rail Transit副主编、全国性一级学术期刊《系统工程学报》编委、《交通运输工程与信息学报》编委等。


内容简介

Due to the influence of commuting travel demand, one of the most obvious and prominent problems for some urban metro lines is the tidal traffic phenomenon. To meet the non-equilibrium and time-dependent passenger demand, this talk presents different modelling methods to jointly optimize the train schedule and the rolling stock circulation plan, in which the flexible train composition mode can be taken into account by allowing trains to change their compositions with uncoupling/coupling operations. To solve the formulated model, some effective algorithms are developed to quickly generate high-quality solutions. The numerical experiments validate the proposed approaches.

受通勤出行需求的影响,一些城市地铁线路最突出的问题之一就是存在潮汐交通现象。为了满足非均衡的和与时间相关的乘客的乘车需求,本文提出了不同的建模方式以联合优化地铁列车时刻表和车辆循环计划,其中通过允许地铁列车可以经过解钩/耦合操作改变其编组,进而考虑灵活的列车编组模式。为了求解该模型,我们提出了一些有效的算法来获得高质量的解。数值实现进一步验证了所提方法的有效性。