学术讲座

当前位置: 首页>> 科学研究>> 学术讲座>> 正文

光华讲坛—卫星遥感数据与金融市场
发布时间: 2021-04-19

主题:卫星遥感数据与金融市场

主讲人香港中文大学(深圳)张博辉教授

主持人工商管理学院寇纲教授

时间2021年4月22日(周四)13:30-14:30

直播平台及会议ID腾讯会议 会议ID:540 706 546

主办单位:工商管理学院科研处

主讲人简介:

Bohui Zhang is Presidential Chair Professor of Finance and Executive Associate Dean of School of Management and Economics at The Chinese University of Hong Kong, Shenzhen. He is also the director of the Center for FinTech and Social Finance, and the director of M.Sc. in Data Science at Shenzhen Finance Institute. Before joining CUHK Shenzhen, he was the professor of finance at UNSW Business School, UNSW Sydney, and the associate director of the Institute of Global Finance. He studies the role of information intermediaries on capital markets, Chinese and foreign capital markets, and Fintech. His papers have been accepted for publication in the global top-tier finance, accounting, and business journals. He has also been awarded with research grants from Australian Research Council, the Centre for International Finance and Regulation, Australian School of Business, and National Natural Science Foundation of China. He is also the Vice President of Asian Finance Association.

张博辉教授现任香港中文大学(深圳)经管学院执行副院长、校长讲座教授。张教授还兼任深圳高等金融研究院金融科技与社会金融研究中心主任、数据科学理学硕士项目主任、深圳市大数据研究院理事。张教授担任广东省深圳市决策咨询委员会专家、山东省淄博市决策咨询委员会专家委员。张教授曾于澳大利亚新南威尔士大学商学院任职终身正教授、国际金融中心副主任。张教授于2008年毕业于新加波南洋理工大学获得金融学博士学位,此前分别于2004年在香港科技大学获得经济学硕士学位和2003年在清华大学工程力学系获得工程学学士学位。张教授开展多个方向的研究,包括金融科技、可持续金融、信息媒介对资本市场的影响、中国和外国资本市场。他的研究成果多次发表在国际顶尖学术期刊上。张教授分别于2016年获得澳大利亚国家社会科学院授予的青年研究学者奖章和在2010年获得新南威尔士大学授予的青年研究学者奖章。他曾主持多项澳大利亚国家研究委员会基金项目、新南威尔士大学澳洲商学院研究基金、和参与中国国家自然科学基金面上项目。他现担任亚洲金融学会的副主席。

内容提要:

得益于遥感和航天技术的迅猛发展,卫星遥感数据在许多领域中的学术研究和商业应用价值也随之凸显。本次讲座首先介绍卫星遥感数据发展状况,其次通过案例介绍卫星遥感数据应用,并且讨论这项金融科技技术手段如何帮助解决金融市场信息不对称的问题。