学术讲座

当前位置: 首页>> 科学研究>> 学术讲座>> 正文

光华讲坛—Joint Assortment-Price-Position Optimization Problem under the Exponomial Choice Model
发布时间: 2022-11-04

主题Joint Assortment-Price-Position Optimization Problem under the Exponomial Choice Model

主讲人清华大学工业工程系 姜海副教授

主持人工商管理学院 赵琳教授

时间2022年11月7日(周一)14:00—15:00

直播平台及会议ID:腾讯会议,536299735

主办单位:工商管理学院 科研处

主讲人简介:

姜海,清华大学工业工程系长聘副教授、博士生导师,获国家自然科学基金-优秀青年科学基金(“优青”)资助。现任中国运筹学会-行为运作管理分会副理事长,交通方向的分区编辑(Area Editor)。他的学术论文发表于《Operations Research》、《Transportation Science》、《Transportation Research Part B》等知名期刊。他的课题组与美团、高德、福特汽车、华为等知名企业建立了良好的合作关系,为他们提供运营上的技术服务。

内容简介

We study the joint assortment-price-position optimization problem under the Exponomial Choice Model (ECM). The goal is to determine the revenue-maximizing subset of products with their corresponding selling prices and display positions. We formulate this problem as a non-linear mixed integer program. We identify structural properties of the optimal solution and develop an exact decomposition-based algorithm to obtain the optimal solution.

我们研究了EC模型下的分配-价格-位置联合优化问题。该研究的目的是确定收入最大化的产品子集及其相应的销售价格和展示位置。我们将这个问题表述为一个非线性的混合整数程序。我们确定了最优解的结构特性,并开发了一种精确的基于分解的算法来获得最优解。